Memorial
Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, Kurban
Bayramı’nda doğru beslenme hakkında bilgi verdi.
Bulaşıcı hastalıklara dikkat
Kesim
sırasında özellikle uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan
insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların
bulaşma tehlikesi vardır. Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Kanı iyi akıtılmamış hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar
çabuk ürer ve et çabuk bozulur.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Et ve
kemik suyu Türk yemeklerinde çorba, tencere yemekleri ve pilavda kullanılmak
için genellikle ayırılmaktadır. Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur.
Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek
olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi
sakıncalıdır. Yine fazla kilolu kişilerin de et suyu ile yapılan yemeklerden
uzak durması gerekir.
Et kısık ateşte kendi suyuyla pişmeli
Etin
pişirilmesi sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, kısık ateşte ve kendi öz
suyunda pişirme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu sayede et kısa sürede pişecek ve
vitamin kaybı olmayacaktır. Fazla haşlanan etin suyundaki vitaminler de kısa
sürede değerini kaybeder.
Lezzet verir diye yemeklere iç yağ koymayın
Kurban
Bayramı ile beraber sakatat tüketimi de artar. Kalp, hipertansiyon ve böbrek
hastalarının sakatat tüketmesi sakıncalıdır. Hayvanların iç yağlarının
yemeklere ilave edilmesi tavsiye edilmemektedir. İç organların yani
sakatatların daha fazla yağ içerdiği unutulmamalıdır. Özellikle yüksek
kolesterol değerleri olan kişiler bunları tüketmekten mutlaka kaçınmalıdır.
Eti sağlıklı bir şekilde saklamak için
öneriler
Etin uzun süre
saklanması için uygun koşullar sağlanmalıdır. Doğru saklanmaz ve doğru çözülmez
ise etin yararlılığı azalacak, gıda zehirlenmesi riski artacaktır.
· Etler
küçük parçalarda ev halkının kişi sayısı düşünülerek tek pişirimlik porsiyonlar
halinde dondurulmalıdır. Etleri dondurmada yağlı kâğıt veya buzdolabı poşetleri
kullanılabilir.
- Buzdolabında et -2 derecede en fazla 1 hafta beklerken, derin dondurucuda -18 derecede 4- 6 ay muhafaza edilebilir. Eti küçük parçalar ve hatta kıyma yapıp buzdolabında bekletirseniz kıyma 3-4 gün içinde bozulacaktır. Bu sebeple en iyi yöntem buzdolabının derin dondurucu kısmıdır.
· Etler
kıyma haline getirmek yerine parça halinde saklanırsa vitamin kayıpları daha az
olur. Dolaptan çıkan kemikli veya kemiksiz parça et, yapılacak yemeğin türüne
göre çözdürme sonrası da parçalanabilir. Örneğin; parça et çıkarılıp kuşbaşı
veya kıyma haline de getirilebilir.
· Etler
bir gün öncesinden veya akşam kullanılacak ise; sabahtan buzdolabında
bekletilerek çözdürülmelidir. Acele pişecekse çözdürme programı olan mikrodalga
da kullanılabilir. Yanlış yöntemler etin içinin her yerini aynı derecede çözmeyecektir.
Çözülen etin bir kısmı kullanılıp kalanı tekrar dondurulmamalıdır.
· Etler
kullanılmadan önce marine edilebilir. Sarımsak, soğan, limon, salça, süt,
yoğurt gibi besinler marinasyon için tat verir etin yumuşak pişmesini sağlar.
· Et
ızgara pişirilecekse çok yüksek ateş olmamalıdır. Yüksek ısı etin dış yüzeyini
pişirebilir fakat iç yüzey pişmez. Yüksek ısıda hızlı pişen etin dış kısmı
çabuk sertleşecektir.
· Özellikle
mangalda pişecek etler de, mangal ile etin birbirine uzaklığı 15cm olmalıdır.
Etin zararlı kanserojen duman çekmemesi ve etin iyi pişmesi için uzaklık
önemlidir.
· Etler
buzdolabında 3-5 gün kıyma halinde ise 2 gün saklanabilir. Derin dondurucuda 6
aya kadar saklanabilmektedir.
Sağlıklı Bir Bayram Tarifi: “Sebzeli et
kavurması”
Malzemeler:
· 1.5 kilo kıyma veya kuşbaşı haline getirilmiş kurban eti ( iç yağ ve
kuyruk yağı ilavesiz)
· 4 adet salçalık kırmızıbiber
· 4 adet sivri yeşilbiber
· 2 orta boy soğan
· 6 adet domates
· 4 diş sarımsak
· 2 adet kabak
· 1 adet havuç
· 2 adet pırasa
· Maydanoz- dereotu
· Karabiber, pul biber
Tarifi:
Kurban eti kıyma veya
kuşbaşı halinde kısık ateşte 20-30 dakika pişmesi için derin bir çelik
tencereye koyulur. Üzerine sırası ile pırasa, soğan, sarımsak ve biberler de
eklenerek birlikte 10 dakika pişirilir. En son olarak domatesler ve baharat
ilave edilir ve 15 dakika daha kısık ateşte pişirilir. Servis öncesi maydanoz
ve dereotu üzerine eklenerek tabaklara konulur. Pişme sırasında tencerenin
kapağı çok sık açılmamalı ve çok sık kaşık ile karıştırılmamalıdır. Mümkün
olduğunca sebzenin vitamini kaçmadan kısık ateşte kendi suyunda pişmesi
gerekmektedir.
sağlıkaktüel.com sitesinden alıntıdır.
sağlıkaktüel.com sitesinden alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder